160 godina od rođenja Mihajla Pupina – Proslava u Idvoru

Posted on Posted in Veronauka

9. 10. 2014. godine učenici dramske sekcije verske nastave bili su u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina. Imali smo tu čast da na poziv Stevana Kapunca, direktora muzeja Mihajlo I. Pupin, izvedemo predstavu “Mihajlo Pupin –besmrtni vitez nauke i čovečanstva“. Ova predstava je prvi put izvedena za dan škole 16. 5. 2013, a povodom velikog jubileja 100 godina od izgradnje zgrade i 50 godina od kako je naša škola postala ETŠ “Mihajlo Pupin“, a od tad je predstava više puta izvođena.

Predstava je urađena po scenariju i u režiji Ljiljane Perišić-Bursać, profesorke verske nastave-pravoslavnog katihizisa.

U predstavi su glumili: Milijan Jovetić, Dijana Avramović, Marijana Negru, Nikola Borišev, Nikola Mladenović, Luka Budiša, Milan Milinković, Milan Gordić, Nikola Ignjatović, Vasilije Bursać, Miloš Stjepanović i Željka Grujić
Tehnička podrška: prof. Radmila Hajder, Konstantin Stakić, Uroš Ilić.

Po prvi put u ulozi odraslog Mihajla Pupina oprobao se Milijan Jovetić, učenik drugog razreda Gimnazije Svetozar Marković i izvanredno je odglumio Pupinov lik. Iako je Milijan Jovetić imao malo vremena da se pripremi za tako veliku ulogu, on je ipak uspeo da se u toku septembra meseca pripremi i da bude dostojna zamena našem bivšem učeniku Stefanu Tulaću koji je lik Pupina fantastično tumačio, ali ovaj put zbog obaveza na fakultetu nije mogao učestvovati.

Kao i uvek u Idvoru su nas predivno dočekali i uživali smo u druženju sa našim domaćinima i brojnim gostima koji su tog predivnog jesenjeg dana posetili Pupinovo rodno mesto. Predstavu smo izveli tri puta: za publiku u Idvoru, za potrebe RTS i na kraju smo izveli predstavu u celosti da bi bio napravljen snimak predstave za virtuelan muzej u Idvoru, a i za našu školu. Publika je dugim aplauzom pozdravila učesnike predstave. Nakon uspešnog izvođenja predstave meštani Idvora su nam prilazili i divnim rečima izražavali svoju zahvalnost i radost što smo došli u Idvor da učinimo proslavu velikog jubileja još lepšom.

Bio je to predivan dan koji će svima ostati u divnoj uspomeni, a na fantastičnoj organizaciji celog puta zahvaljujemo se pomoćniku direktora prof. Radmili Hajder.

« 1 od 2 »