Снимање радиодраме о владици Иринеју Ћирићу на радију „ Беседа“

Posted on Posted in Веронаука

Поводом 60 година од упокојења владике Иринеја Ћирића ученици наше школе заједно са ученицима: Гимназије „ Јован Ј. Змај“, Гимназије „Исидора Секулић“, Гимназије „Светозар Марковић“, Карловачке гимназије и ОШ „Бранко Радичевић“ снимили су радиодраму на радију „Беседа“ Епархије Бачке. Овај заједнички пројекат урађен је да би смо се сви подсетили на живот и дело Владике Иринеја Ћирића, великог духовника једног од најобразованијих људи свога времена, човека који је оставио неизбрисив траг у срцима својим савременика и који је успео да у току Другог светског рата спаси 3000 деце из логора.

Владика Иринеј Ћирић рођен је у Сремским Карловцима. Гимназију је завршио у Новом Саду, а потом Духовну академију у Москви. Докторирао је у Бечу на филозофском факултету, а потом је предавао на богословији у Сремским Карловцима. Након Првог Светског рата дошао је на катедру Бачких епископа и урадио је много на обнављању ратом духовно и материјално разрушене Србије. У току Другог светског рата успео је да из логора Шарвар спаси 2800 дечака и девојчица и 180 мајки са бебама. За туберкулозне болеснике основао је болницу. Након рата трпео је велики прогон од комуниста који су га два пута каменовали. Након напада у Оџацима Владики Иринеју Ћирићу почела је да се суши кичма. Девет година касније упокојио се уочи Благовести. Његова смрт била је велики губитак за цео верујући народ, јер је и он био велика духовна подршка свима у Цркви у тешким временима.

Сценарио и режију за радиодраму „Владика Иринеј Ћирић“ урадила је проф.Љиљана Перишић-Бурсаћ, катихета у ЕТШ „Михајло Пупин“ и ОШ „Петефи Шандор“.

У радиодрами улоге тумаче: Марко Митровић ученик Гимназије „Исидора Секулић“ у улози Владике Иринеја Ћирића, Милијан Јоветић ученик Гимназије „Светозар Марковић“ у улози Патријарха Викентија Проданова, Василије Бурсаћ ученик Гимназије „Јован Јовановић-Змај“ у улози архимандрита Стефана, Предраг Стефановић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози свештеника Стевана Поповића, Јован Бурсаћ ученик ОШ „ Бранко Радичевић“ у улози младог Викентија Проданова, Милан Милинковић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Николића, Стефан Тулаћ студент ФТН-а у улози старијег анђела, Теодора Јовановић ученица Карловачке гимназије у улози млађег анђела, Давид Јандрић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози сина господина Томића, Милан Гордић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Томића, Соња Мандарић ученица Гимназије „Јован Јовановић-Змај“, Милица Качавенда, Јелена Сачић и Нађа Тур ученице ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози чланица Кола српских сестара, Никола Младеновић, Филип Шућуровић, Иван Ђорђевић и Мирослав Чобрда ученици ЕТШ „Михајло Пупин“ у улогама удбаша.