Извођење представе „ Владика Иринеј Ћирић“ у Студију М

Posted on Posted in Веронаука

Поводом прославе славе Града Новог Сада обележено је 60 година од упокојења Владике Иринеја Ћирића. На изузетан вишедеценијски рад цењеног владике Иринеја Ћирића, његов живот провден у огромном раду, скромности, првосвештеничком достојанству и чистоти, присутне су у СтудијуМподсетили ученици наше школе ЕТШ „Михајло Пупин“ Који су заједно са ученицима гимназија : „ Јован Јовановић- Змај“, „Исидора Секулић“, „Светозар Марковић“, Карловачке гимназије и ОШ „ Бранко Радичевић“ извели представу Владика Иринеј Ћирић, а према сценарију и у режији катихете Љиљане Перишић-Бурсаћ.

Академији је присуствовао градоначелник Новог Сада господин Милош Вучевић са својим најближим сарадницима, представници традиционалних цркава и верских заједница, представници просветних и културних установа нашег града и велики број верног народа.

Овај заједнички пројекат урађен је да би смо се сви подсетили на живот и дело Владике Иринеја Ћирића, великог духовника једног од најобразованијих људи свога времена, човека који је оставио неизбрисив траг у срцима својим савременика и који је успео да у току Другог светског рата спаси 3000 деце из логора.

Владика Иринеј Ћирић рођен је у Сремским Карловцима. Гимназију је завршио у Новом Саду, а потом Духовну академију у Москви. Докторирао је у Бечу на филозофском факултету, а потом је предавао на богословији у Сремским Карловцима. Након Првог Светског рата дошао је на катедру Бачких епископа и урадио је много на обнављању ратом духовно и материјално разрушене Србије. У току Другог светског рата успео је да из логора Шарвар спаси 2800 дечака и девојчица и 180 мајки са бебама. За туберкулозне болеснике основао је болницу. Након рата трпео је велики прогон од комуниста који су га два пута каменовали. Након напада у Оџацима Владики Иринеју Ћирићу почела је да се суши кичма. Девет година касније упокојио се уочи Благовести. Његова смрт била је велики губитак за цео верујући народ, јер је и он био велика духовна подршка свима у Цркви у тешким временима.

Сценарио и режија: Љиљана Перишић-Бурсаћ (катихета у ЕТШ“Михајло Пупин“ и ОШ „Петефи Шандор“)

Улоге:Марко Митровић ученик Гимназије „Исидора Секулић“ у улози Владике Иринеја Ћирића, Милијан Јоветић ученик Гимназије „Светозар Марковић“ у улози Патријарха Викентија Проданова, Василије Бурсаћ ученик Гимназије „Јован Јовановић-Змај“ у улози архимандрита Стефана, Предраг Стефановић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози свештеника Стевана Поповића, Јован Бурсаћ ученик ОШ „ Бранко Радичевић“ у улози младог Викентија Проданова, Милан Милинковић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Николића, Маја Дурутовић ученица Гимназије Светозар Марковић“ у улози старијег анђела, Теодора Јовановић ученица Карловачке гимназије у улози млађег анђела, Давид Јандрић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози сина господина Николића, Милан Гордић ученик ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози господина Николића, Соња Мандарић ученица Гимназије „Јован Јовановић-Змај“, Милица Качавенда, Јелена Сачић и Нађа Тур ученице ЕТШ „Михајло Пупин“ у улози чланица Кола српских сестара, Никола Младеновић, Филип Шућуровић, Иван Ђорђевић и Мирослав Чобрда ученици ЕТШ „Михајло Пупин“ у улогама удбаша.

Техничка подршка: Mилош Милуновић( музика), Урош Иванковић(видео- бим), Дијана Аврамовић (суфлер)

Снимак представе можете погледати на следећем линку

« 2 од 2 »