Izvođenje predstave „ Vladika Irinej Ćirić“ u Studiju M

Posted on Posted in Veronauka

Povodom proslave slave Grada Novog Sada obeleženo je 60 godina od upokojenja Vladike Irineja Ćirića. Na izuzetan višedecenijski rad cenjenog vladike Irineja Ćirića, njegov život provden u ogromnom radu, skromnosti, prvosvešteničkom dostojanstvu i čistoti, prisutne su u StudijuMpodsetili učenici naše škole ETŠ „Mihajlo Pupin“ Koji su zajedno sa učenicima gimnazija : „ Jovan Jovanović- Zmaj“, „Isidora Sekulić“, „Svetozar Marković“, Karlovačke gimnazije i OŠ „ Branko Radičević“ izveli predstavu Vladika Irinej Ćirić, a prema scenariju i u režiji katihete Ljiljane Perišić-Bursać.

Akademiji je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević sa svojim najbližim saradnicima, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, predstavnici prosvetnih i kulturnih ustanova našeg grada i veliki broj vernog naroda.

Ovaj zajednički projekat urađen je da bi smo se svi podsetili na život i delo Vladike Irineja Ćirića, velikog duhovnika jednog od najobrazovanijih ljudi svoga vremena, čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima svojim savremenika i koji je uspeo da u toku Drugog svetskog rata spasi 3000 dece iz logora.

Vladika Irinej Ćirić rođen je u Sremskim Karlovcima. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, a potom Duhovnu akademiju u Moskvi. Doktorirao je u Beču na filozofskom fakultetu, a potom je predavao na bogosloviji u Sremskim Karlovcima. Nakon Prvog Svetskog rata došao je na katedru Bačkih episkopa i uradio je mnogo na obnavljanju ratom duhovno i materijalno razrušene Srbije. U toku Drugog svetskog rata uspeo je da iz logora Šarvar spasi 2800 dečaka i devojčica i 180 majki sa bebama. Za tuberkulozne bolesnike osnovao je bolnicu. Nakon rata trpeo je veliki progon od komunista koji su ga dva puta kamenovali. Nakon napada u Odžacima Vladiki Irineju Ćiriću počela je da se suši kičma. Devet godina kasnije upokojio se uoči Blagovesti. Njegova smrt bila je veliki gubitak za ceo verujući narod, jer je i on bio velika duhovna podrška svima u Crkvi u teškim vremenima.

Scenario i režija: Ljiljana Perišić-Bursać (katiheta u ETŠ“Mihajlo Pupin“ i OŠ „Petefi Šandor“)

Uloge:Marko Mitrović učenik Gimnazije „Isidora Sekulić“ u ulozi Vladike Irineja Ćirića, Milijan Jovetić učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ u ulozi Patrijarha Vikentija Prodanova, Vasilije Bursać učenik Gimnazije „Jovan Jovanović-Zmaj“ u ulozi arhimandrita Stefana, Predrag Stefanović učenik ETŠ „Mihajlo Pupin“ u ulozi sveštenika Stevana Popovića, Jovan Bursać učenik OŠ „ Branko Radičević“ u ulozi mladog Vikentija Prodanova, Milan Milinković učenik ETŠ „Mihajlo Pupin“ u ulozi gospodina Nikolića, Maja Durutović učenica Gimnazije Svetozar Marković“ u ulozi starijeg anđela, Teodora Jovanović učenica Karlovačke gimnazije u ulozi mlađeg anđela, David Jandrić učenik ETŠ „Mihajlo Pupin“ u ulozi sina gospodina Nikolića, Milan Gordić učenik ETŠ „Mihajlo Pupin“ u ulozi gospodina Nikolića, Sonja Mandarić učenica Gimnazije „Jovan Jovanović-Zmaj“, Milica Kačavenda, Jelena Sačić i Nađa Tur učenice ETŠ „Mihajlo Pupin“ u ulozi članica Kola srpskih sestara, Nikola Mladenović, Filip Šućurović, Ivan Đorđević i Miroslav Čobrda učenici ETŠ „Mihajlo Pupin“ u ulogama udbaša.

Tehnička podrška: Miloš Milunović( muzika), Uroš Ivanković(video- bim), Dijana Avramović (sufler)

Snimak predstave možete pogledati na sledećem linku

« 1 od 2 »