Припреме за снимање радиодраме о Владици Висариону Павловићу на радију „ Беседа“

Posted on Posted in Веронаука

Поводом 260 година од упокојења владике Висариона Павловића ученици Драмске секције верске наставе наше школе заједно са проф. Љиљаном Перишић-Бурсаћ и ученицима: Гимназије „ Ј. Ј. Змај“, Гимназије „С. Марковић“, Карловачке гимназије , ОШ „Бранко Радичевић“ и ОШ „П.Шандор“ припремају се за снимање радио-драме на радију „Беседа“ Епархије Бачке.

Владике Висарион Павловић је основао пре 285 година прву Гимназију у Новом Саду, а пре 275 година основао је Колегијум и то је прва висока школа у Срба. Исте године изградио је у порти Николајевске цркве и болницу за сиромашне. Данас се у тој згради налази Академија Уметности.

Овим заједничким радом желимо да покажемо, да оно што је у тешким условима започео Владика Висарион Павловић, ради добробити свих нас, ми на смемо да заборавимо , јер овај великан наше духовности, просвете и културе заслужује једно од почасних места у историји Срба .

Улоге ће тумачити ученици наше школе: Давид Јандрић ИТ31, Јелена СачићИТ31, Филип Шућуровић ИТ31, Мирослав Чобрда ИТ32, Милица Качавенда ИТ32, Андреј Јанка ИТ32, Дрљача Милош Р32, Давид Вранић Р21, Радован Максимовић Т21, Милан Ожеговић Т21, Никола Јеличић Т46 .

Сценарио и режију урадила је проф. Љиљана Перишић-Бурсаћ, катихета.