Pripreme za snimanje radiodrame o Vladici Visarionu Pavloviću na radiju „ Beseda“

Posted on Posted in Veronauka

Povodom 260 godina od upokojenja vladike Visariona Pavlovića učenici Dramske sekcije verske nastave naše škole zajedno sa prof. Ljiljanom Perišić-Bursać i učenicima: Gimnazije „ J. J. Zmaj“, Gimnazije „S. Marković“, Karlovačke gimnazije , OŠ „Branko Radičević“ i OŠ „P.Šandor“ pripremaju se za snimanje radio-drame na radiju „Beseda“ Eparhije Bačke.

Vladike Visarion Pavlović je osnovao pre 285 godina prvu Gimnaziju u Novom Sadu, a pre 275 godina osnovao je Kolegijum i to je prva visoka škola u Srba. Iste godine izgradio je u porti Nikolajevske crkve i bolnicu za siromašne. Danas se u toj zgradi nalazi Akademija Umetnosti.

Ovim zajedničkim radom želimo da pokažemo, da ono što je u teškim uslovima započeo Vladika Visarion Pavlović, radi dobrobiti svih nas, mi na smemo da zaboravimo , jer ovaj velikan naše duhovnosti, prosvete i kulture zaslužuje jedno od počasnih mesta u istoriji Srba .

Uloge će tumačiti učenici naše škole: David Jandrić IT31, Jelena SačićIT31, Filip Šućurović IT31, Miroslav Čobrda IT32, Milica Kačavenda IT32, Andrej Janka IT32, Drljača Miloš R32, David Vranić R21, Radovan Maksimović T21, Milan Ožegović T21, Nikola Jeličić T46 .

Scenario i režiju uradila je prof. Ljiljana Perišić-Bursać, katiheta.