Прослава школске славе Светог Саве у ЕТШ “Михајло Пупин“

Posted on Posted in Вести

Поводом школске славе Светог Саве, у свечаној сали наше школе одржана је свечана прослава. Након химне Светом Сави, коју је извео хор наше школе, све присутне је поздравио директор Милан Вукобрат. У свом поздравном говору директор је истакао да смо ове године добили једну изузетно генерацију ученика прве године, која се са огромним еланом потпуно укључила у рад школе, тако да је и велики број ученика прве године узео учешће у прослави школске славе. Осврнувши се на све оно што је било у годинама  које су  за нама, директор је уочио да генерације младих препознају електротехнику као веома перспективну, тако да је наша школа већ одавно постала једна од најтраженијих школа за упис у читавом региону. Директор се захвалио прошлогодишњем куму Горану Марићу на сарадњи са нашом школом. Такође, директор се захвалио и овогодишњем куму проф.др  Драгану Шешлији,  истакнутом професору Факултета техничких наука у Новом Саду, што је указао част нашој школи да нам буде кум на школској слави.

У свом поздравном говору проф. др Драган Шешлија је рекао да му је изузетна част да буде кум славе, јер је наша школа одавно превазишла свој регионални значај и постала је  школа која има светски реноме, истакавши да су наши ученици признати у свету и постижу светске резултате не само у току средњошколског школовања већ и касније у свом животу и раду. Пратећи резултате наших ученика, који касније настављају да  студирају ФТН, проф. др  Драган Шешлија рекао је  да наши ученици  постижу завидне резултате поготово на вишим годинама студија када до изражаја више долази знање које су понели из ЕТШ. Будући да се нове генерације од рођења укључене у најновија техничка достигнућа, у одређеној су предности у односу на генерације које нису имале прилике да тако одрастају, те је проф. др Шешлија истакао да је процес студирања такав да и професори и студенти на ФТН заједно уче.То значи да и студенти могу имати јако висока знања те је заједничко учење и истраживање нових области у електротехници неопходно да би се постигли врхунски резултати у науци. Проф. др Шешлија је изразио наду да ће многи ученици ЕТШ постати студенти ФТН, укључити се у процес заједничког учења и истраживања студената и професора, те да ће неки једнога дана  постати и професори ФТН-а.

Затим је отац Стојан Билић освештао славски колач и одржао кратки говор у коме нас је подсетио колико је важно да имамо за узор живот и дело Светог Саве, који је организовао и црквени и просветни систем у Србији. Истичући да је највећи допринос Светога Саве у томе што је он сâм своме народу остао пример живота, испуњеног љубављу  према Богу и ближњима,  и  искрени молитвени заштитник вернога народа који му је био поверен.

Потом су ученици Драмске секције верске наставе извели  представу „Свети Сава –Моћ добре душе“  по сценарију и у режији  катихете Љиљане Перишић-Бурсаћ. Кроз представу је указано на то како је Свети Сава молећи се Богу и трудећи се на својим монашким задужењима, успео да савлада многе невоље. Трудећи се и молећи се Богу постао је  извор духовне снаге и благодати за све око себе. Свети Сава се  учио  духовном животу  у самом центру православне духовности, на Светој гори, где је заједно са својим оцем основао српски манастир Хиландар, који ће, током наредних векова, имати драгоцену црквено-духовну мисију за српски народ.

 У представи глуме: Свети Сава– Вук Симић ИТ11, Свети Симеон-Душан Ковачевић Е15, Разбојник 1– Филип Дударин ИТ31, Разбојник –Иван Ђорђевић М41,  Ласта 1– Александра Ковић Т13, Ласта 2– Сара Стаменковић ИТ31, Ласта 3– Марија Дакић Т17, Ласта 4-Луна Врачар Т43, Ласта 5– Јелена Марковић ИТ21, Монах Данило– Михајло Рудић Т34, Монах- Огњен Петровић ИТ12, Разбојник2– Петар Вујаковић ИТ32, Разбојник 3- Дејан Станић ИТ31, Разбојник 4– Михајло Ћуић ИТ11, Ходочасник- Лука Вучић М31, Витез 1– Срђан Букарица ИТ31, Витез 2-Милан Ковачевић Е15, Витез 3-Слободан Обрадовић ИТ31

У оквиру прославе хор наше школе под руководством диригента Еве Видец, извео је и композиције „Гласом мојим“ и „Тебе појем“

Техничку подршку за представу урадили су: Милош Ћировић АЕ2, Алекса Иванић Т23, Марко Драшковић Т23

Фотографи и сниматељи прославе: Стефан Асентић Т43, Лука Ђуричин Т43, Драго Мазић Т43

На крају прославе, додељене су захвалнице ученицима четврте године:

Ивану Ђорђевићу М41, Луни Врачар Т43, Радовану Максимовићу, Милану Ожеговићу и Јовани Качавенди ИТ41, који су у протекле четири године учествовали у многобројним представама и радио-драмама које су ученици Драмске секције верске наставе под руководством катихете Љиљане Перишић-Бурсаћ урадили.