Proslava školske slave Svetog Save u ETŠ “Mihajlo Pupin“

Posted on Posted in Vesti

Povodom školske slave Svetog Save, u svečanoj sali naše škole održana je svečana proslava. Nakon himne Svetom Savi, koju je izveo hor naše škole, sve prisutne je pozdravio direktor Milan Vukobrat. U svom pozdravnom govoru direktor je istakao da smo ove godine dobili jednu izuzetno generaciju učenika prve godine, koja se sa ogromnim elanom potpuno uključila u rad škole, tako da je i veliki broj učenika prve godine uzeo učešće u proslavi školske slave. Osvrnuvši se na sve ono što je bilo u godinama  koje su  za nama, direktor je uočio da generacije mladih prepoznaju elektrotehniku kao veoma perspektivnu, tako da je naša škola već odavno postala jedna od najtraženijih škola za upis u čitavom regionu. Direktor se zahvalio prošlogodišnjem kumu Goranu Mariću na saradnji sa našom školom. Takođe, direktor se zahvalio i ovogodišnjem kumu prof.dr  Draganu Šešliji,  istaknutom profesoru Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, što je ukazao čast našoj školi da nam bude kum na školskoj slavi.

U svom pozdravnom govoru prof. dr Dragan Šešlija je rekao da mu je izuzetna čast da bude kum slave, jer je naša škola odavno prevazišla svoj regionalni značaj i postala je  škola koja ima svetski renome, istakavši da su naši učenici priznati u svetu i postižu svetske rezultate ne samo u toku srednjoškolskog školovanja već i kasnije u svom životu i radu. Prateći rezultate naših učenika, koji kasnije nastavljaju da  studiraju FTN, prof. dr  Dragan Šešlija rekao je  da naši učenici  postižu zavidne rezultate pogotovo na višim godinama studija kada do izražaja više dolazi znanje koje su poneli iz ETŠ. Budući da se nove generacije od rođenja uključene u najnovija tehnička dostignuća, u određenoj su prednosti u odnosu na generacije koje nisu imale prilike da tako odrastaju, te je prof. dr Šešlija istakao da je proces studiranja takav da i profesori i studenti na FTN zajedno uče.To znači da i studenti mogu imati jako visoka znanja te je zajedničko učenje i istraživanje novih oblasti u elektrotehnici neophodno da bi se postigli vrhunski rezultati u nauci. Prof. dr Šešlija je izrazio nadu da će mnogi učenici ETŠ postati studenti FTN, uključiti se u proces zajedničkog učenja i istraživanja studenata i profesora, te da će neki jednoga dana  postati i profesori FTN-a.

Zatim je otac Stojan Bilić osveštao slavski kolač i održao kratki govor u kome nas je podsetio koliko je važno da imamo za uzor život i delo Svetog Save, koji je organizovao i crkveni i prosvetni sistem u Srbiji. Ističući da je najveći doprinos Svetoga Save u tome što je on sâm svome narodu ostao primer života, ispunjenog ljubavlju  prema Bogu i bližnjima,  i  iskreni molitveni zaštitnik vernoga naroda koji mu je bio poveren.

Potom su učenici Dramske sekcije verske nastave izveli  predstavu „Sveti Sava –Moć dobre duše“  po scenariju i u režiji  katihete Ljiljane Perišić-Bursać. Kroz predstavu je ukazano na to kako je Sveti Sava moleći se Bogu i trudeći se na svojim monaškim zaduženjima, uspeo da savlada mnoge nevolje. Trudeći se i moleći se Bogu postao je  izvor duhovne snage i blagodati za sve oko sebe. Sveti Sava se  učio  duhovnom životu  u samom centru pravoslavne duhovnosti, na Svetoj gori, gde je zajedno sa svojim ocem osnovao srpski manastir Hilandar, koji će, tokom narednih vekova, imati dragocenu crkveno-duhovnu misiju za srpski narod.

 U predstavi glume: Sveti Sava– Vuk Simić IT11, Sveti Simeon-Dušan Kovačević E15, Razbojnik 1– Filip Dudarin IT31, Razbojnik –Ivan Đorđević M41,  Lasta 1– Aleksandra Ković T13, Lasta 2– Sara Stamenković IT31, Lasta 3– Marija Dakić T17, Lasta 4-Luna Vračar T43, Lasta 5– Jelena Marković IT21, Monah Danilo– Mihajlo Rudić T34, Monah- Ognjen Petrović IT12, Razbojnik2– Petar Vujaković IT32, Razbojnik 3- Dejan Stanić IT31, Razbojnik 4– Mihajlo Ćuić IT11, Hodočasnik- Luka Vučić M31, Vitez 1– Srđan Bukarica IT31, Vitez 2-Milan Kovačević E15, Vitez 3-Slobodan Obradović IT31

U okviru proslave hor naše škole pod rukovodstvom dirigenta Eve Videc, izveo je i kompozicije „Glasom mojim“ i „Tebe pojem“

Tehničku podršku za predstavu uradili su: Miloš Ćirović AE2, Aleksa Ivanić T23, Marko Drašković T23

Fotografi i snimatelji proslave: Stefan Asentić T43, Luka Đuričin T43, Drago Mazić T43

Na kraju proslave, dodeljene su zahvalnice učenicima četvrte godine:

Ivanu Đorđeviću M41, Luni Vračar T43, Radovanu Maksimoviću, Milanu Ožegoviću i Jovani Kačavendi IT41, koji su u protekle četiri godine učestvovali u mnogobrojnim predstavama i radio-dramama koje su učenici Dramske sekcije verske nastave pod rukovodstvom katihete Ljiljane Perišić-Bursać uradili.