Istorijat škole – zgrada i zanimljivosti

Posted on Posted in O školi

Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“, smeštena u impozantnu dvospratnu zgradu sa piramidalnom kupolom i globusom, vidljiva je iz mnogih delova grada. Sam objekat građen je u obliku ćiriličnog slova ∏, užim krajem okrenut ka ulici, u tada aktuelnom secesijskom stilu. Ostalo je nejasno ko je bio projektant (pominju se Bela Peklo, poznati novosadski graditelj, i Mikša Štrobl), jer originalni plan nije sačuvan.
Gradnja zgrade za potrebe Mađarske katoličke gimnazije započela je 1912. godine, na velikoj parceli gde je krajem 19.veka izgrađena prva Gradska bolnica. Kako njeni kapaciteti nisu bili dovoljni za narasle potrebe grada, bolnica je preseljena niže niz Futošku ulicu.

Posle Prvog svetskog rata u zgradi je bila smeštena Državna ženska učiteljska škola sa internatom. Ova škola postala je 1935. godine mešovita i imala je svoj bioskop, baštu, voćnjak i slične sadržaje.
Posle Drugog svetskog rata u zgradi se nalazi Gimnazija „Moša Pijade“ i Srednja ekonomska škola, da bi se 1983. godine (posle adaptacije) u zgradu uselila Srednja škola elektrostruke „Mihajlo Pupin“ nastala spajanjem više škola.

Drugi objekat koji škola koristi (u Školskoj ulici) takođe ima zanimljivu istoriju. Građen je 1921/22. godine za potrebe tadašnje Građevinske direkcije (danas te poslove obavlja Zavod za izgradnju grada).
Odobrenje za gradnju potpisao je lično Nikola Pašić, u to vreme predsednik Ministarskog saveta. Projektant ove zgrade Jurij Nikolajevič Šreter držao se klasičnog stila gradnje, a izvođač radova bio je inženjer Konstantin Petrovič Parizo de la Valet.

Za ljubitelje sporta posebno je interesantna činjenica da se košarka u Novom Sadu prvi put igrala u dvorištu naše škole. Desilo se to u subotu, 17. maja 1924. godine. Pod naslovom „Nove igre našeg podmlatka“ list „Jedinstvo“ o tome piše: „U subotu po podne biće u dvorištu učiteljske škole u N. Sadu (Futoški put) sastanak na kojem će naš Podmladak Crvenog Krsta pokazati nove, od Amerikanca G. Vilanda naučene igre….“. Dakle, košarku je u Novi Sad doneo Vilijam Vajland (William Wyland), poverenik Crvenog krsta, kako je fotografija  i zabeležila:

Pripremio: Milan Vukobrat, direktor ETŠ „M.Pupin“