Elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje

Posted on Posted in Četvrti stepen

Usmerenje  Elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje je  u današnje vreme veoma perspektivno i atraktivno zbog konkretnog rada  koji svoje efekte pokazuje  trenutno i  nama svima   poželjne , brze naplativosti . Obrazovanje  traje četiri godine pri čemu se stiče osnova za eventualni nastavak  školovanja  na petom i šestom stepenu stručnosti kao i mogućnost upisa tehničkih fakulteta.

Upoznavanje sa strukom počinje već u prvom razredu kroz opšte stručne predmete Osnove elektrotehnike I, Tehničko crtanje i Praktičnu nastavu. U tim predmetima se stiču opštestručna znanja neophodna za sva četvorogodišnja zanimanja u nivou elektrotehničara.

U drugom razredu se pored opštestručnih predmeta (Osnove elektrotehnike II, Električna merenja, Elektrotehnički materijali, Primena računara u elektrotehnici , Praktična nastava ) izučava  i užestručni predmet specifičan za ovo zanimanje – Električne instalacije osvetljenja.

U trećem razredu dominiraju užestručni predmeti: Električne mašine sa ispitivanjem, Elektrotermički uređaji, Rashladni uređaji,Energetska elektronika i Osnove mašinstva.

Četvrti razred obiluje stručnim predmetima: Elektromotorni pogon, Osnove automatskog upravljanja, i nastavak stručnih predmeta sa treće godine: Električne mašine sa ispitivanjem, Elektrotermički uređaji, Rashladni uređaji.
U školi postoje dobro opremljeni kabineti i laboratorije za sve stručne predmete, tako da se sva teorijski stečena znanja na vežbama proveravaju u na laboratorijskim vežbama.

Po završetku četvorogodišnjeg školovanja učenici polažu maturski ispit koji se sastoji iz maturskog rada koji se piše iz nekog od gore navedenih predmeta ( po sopstvenom izboru) i pismenog ispita iz maternjeg jezika i jednog izbornog predmeta takođe iz nekog od gore navedenih predmeta. Po završetku maturskog ispita učenici dobijaju diplomu elektrotehničara elektronike.
Na  smeru rashladne i termo tehnike četvrtog stepena možete naučiti  da  montirate, demontirate ili popravite  sledeće uređaje koji su nam u kući:  stonu lampu,halogenu lampu, rešo, kvarcnu grejalicu, termoakumulacionu peć,šporet sa klasičnim ringlama i ravnom pločom,sve vrste bojlera(i onaj u kuhinji i u kupatilu), veš mašine i mašine za pranje sudova,frižidere (kako one najmanje u hotelskim sobama  tako i one najveće u koje se slobodno i uspravno možete uvući i sakriti), a osim njih postoje i hladnjače za više desetina vagona robe i kao najzanimljivije i trenutno ekonomski  najisplativije klima uređaje kojih je sve više po stanovima i poslovnim prostorima. Kao nagrada za  Vaš trud i rad pri zaposlenju posle  završene škole možete ostvarivati zavidnu mesečnu  zaradu.