СВЕТ ТРЕБА ДА ПЕВА, НЕ ДА РАТУЈЕ

Posted on Posted in Вести

СВЕТ ТРЕБА ДА ПЕВА, НЕ ДА РАТУЈЕ

У четвртак, 15. марта 2018.године, у ЕТШ „Михајло Пупин“, одржано је поетско – музичко вече као својеврстан Омаж Петефију, а на Дан јубилеја револуције у Републици Мађарској (170 година). Свечаност је изведена под називом „СВЕТ ТРЕБА ДА ПЕВА, НЕ ДА РАТУЈЕ“ што је истовремено и порука вечери. Програм је отворен виолинском изведбом химне Републике Мађарске, а затим су се кроз причу о животу и раду Петефи Шандора смењивали рецитатори, вокални солисти, балетске и фолклорне мађарске игре и плес. У првим редовима публике поред директора школе и предстваника Управе школе, почасно место припало је гостима међу којима и г.Чонгор Каса, секретар ММК, г.Жељко Киш испред Центра за народну уметност и образовање Мађара у Војводини, Ибоја Смит (ЦМХ- Канцеларија за мађарска питања), Роберт Детки- савремени песник мађарске поезије, представници Музеја савремене уметности , гђа Каталин Фазекаш , бројни професори и ученици. Целокупан програм изведен је двојезично. На тај начин извршена је колерација више наставних предмета: српског и мађарског језика, музичког васпитања и историје два народа. Програм је изведен по идеји и у организацији проф.српског језика – Весне Пругић Милеуснић уз сарадњу и свесрдну помоћ колегиница Еве Видец, проф.музичког васпитања и Аранке Фараго, проф.мађарског језика. Програм су својим радом употпунили проф.Бранка Павловић, проф.Бенце Золтан и студенткиња Наташа Јојкић као фотографкиња.

Директор школе, Милан Вукобрат, затворио је свечаност и захваливши се свим учесницима и публици, закључио да лепота суживота највише долази до изражаја кроз заједнички рад и међусобно неговање традиције и културе свих народа који живе на територији Војводине.

У програму су као гости учествовале ученице Балетске школе; Нађа Кукић и Милица Мучибабић, из Центра народне уметности и општег образовања Мађара у Војводини: Ђенге Чонгор, Ђенге Јулија, Ковач Немеш Ката ,Пињух Ана и њихови уметнички руководиоци: Киш Жељко и Тот Андреа , савремени мађарски песник -Роберт Детки из Сенте и ученици ЕТШ “Михајло Пупин”: Арон Берта, Арон Ловаш , Николет Касаш, Роберт Форо, Даниел Блатницки, Филип Лукач, Стефан Ковачевић, Алекса Михајлов, Ања Кузмановић , Вањ Врбашки , Сара Панић, Исидора Лечић, Михајло Савић, Благојевић , Андреј Гобор и Огњен Познановић као конферансије.